Fairphone 4
6.3 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,3 tum
Bra att veta:Vi har testat den billigaste modellen med 6 GB RAM. Det finns en med mer lagring och 8 GB RAM.
Fördelar
+ Hållbar design gör reparationer enkla
+ Fem års garanti
+ Utbytbart batteri
Nackdelar
- Dålig processor för sitt pris
- Dålig kamera
- Ljussvag skärm
Kamera6.5
Skärm6.6
Batteri7.9
Kamera6.5
Skärm6.6
Batteri7.9
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Fairphone 4 har en unikt hållbar design. Komponenter kan bytas ut av konsumenten med enkla verktyg på minuter för att ge telefonen en längre livstid, lägre reparationskostnader, ett mindre avtryck på miljön och ett bättre avtryck på människorna bakom produktionen. För första gången är Fairphone 4 dessutom en tillräckligt modern smartphone för att kännas rimlig att rekommendera. Skärmen, kameran, batteriet och designen är tillräckligt bra för att fungera för många normala användare. Den är samtidigt knappast tekniskt imponerande, vi kan enkelt hitta bättre smartphones för halva priset. Som konsument betalar du dock för en telefon som kan hålla längre och som är bättre för dig och andra.

 

Hårdvarudesign

Fairphone 4 är den första reparerbara telefonen som har en stadig aluminiumkonstruktion och en design som känns någorlunda modern. Det är ett stort och viktigt framsteg som gör en reparerbar telefon till något annat än ett alternativ för entusiaster. Den nya designen saknar visserligen hörlursport men nyheter såsom vattentålighet, ett större batteri och en större skärm med mindre skärmramar är viktiga för att göra Fairphone 4 till ett rimligt alternativ för många.

Läs mer om hårdvaran

Fairphone 4 är en av smartphonebranschens kanske mest unika produkt. Vi kan till och med argumentera att den är mer unik än de vikbara smartphones som finns på marknaden. Förklaringen är helt enkelt att inget företag vågar prioritera funktionalitet före form till den grad som Fairphone gör. Telefonen är designad för att vara reparerbar och det skiljer den markant från så gott som alla andra telefoner på marknaden. Vi ska därför börja med att gå in på djupet i telefonens reparerbara design.

Enkla och billiga reparationer

Den enklaste komponenten att reparera är baksidan av Fairphone 4. Den är gjord av plast och kommer med andra ord sällan spricka eller skadas katastrofalt men den är exceptionellt lätt att byta ut. Många konkurrenter har baksidor av glas som är krångliga att byta ut. Apples iPhones kostar ofta minst 5 000 kronor att reparera om baksidan går sönder. Fairphone 4 har en plastbaksida som alltså är mycket stryktålig och som dessutom kan tas av med ett finger. En öppning längs ena sidan gör att vi kan lyfta av hela bakstycket. Det avtagbara bakstycket känns lite plastigt i handen men knakar inte och ger inte en känsla av låg byggkvalitet när det sitter på telefonen.

Under bakstycket finns något som vi inte sett på mycket länge: ett utbytbart batteri. Batteriet kan lyftas ut med en nagel för att bytas ut när det slitits ut eller för att fördubbla telefonens batteritid med ett extrabatteri. Batteriet måste lyftas ut för att ge tillgång till nanoSIM- och microSD-kort. Det är en design som vi finner lite opraktisk, eftersom det betyder att inget kort kan bytas ut utan att starta om telefonen. Vi kan visserligen uppskatta att vi inte behöver något verktyg för att byta ut korten men vi hade gärna sett en annan lösning. Det finns i alla fall bara en nanoSIM-kortplats. Det finns däremot stöd för eSIM, för att göra dubbla SIM möjligt.

Allt med en skruvmejsel

Under skalet finns även ett antal Phillips-skruvar (stjärnskruvar) som ger användare tillgång till ett antal komponenter. Längst ner finns sex skruvar som ger tillgång till högtalaren och USB C-porten. Dessa kan alltså kopplas ur och bytas ut av användaren. Komponenterna säljs av Fairphone och är i nuläget endast kompatibla med Fairphone 4. Det ger ändå användare möjlighet till reparation som är radikalt tillgänglig, billig och enkel. Samma gäller modulen längre upp i telefonen. Sex skruvar ger tillgång till kameramodulen, hörluren, den övre högtalaren samt selfiekameran.

Utöver att batteriet är mycket lätt att byta ut, är också skärmen mycket tillgänglig. Åtta skruvar längs telefonens sidor gör att skärmen lossnar från framsidan så att den kan bytas ut. Istället för att en reparation ska ta flera timmar hos en reparatör, eller dagar om den måste skickas in, kan alltså skärmen bytas ut av användaren på runt fem minuter. Leveransen av komponenten kan visserligen försena reparationen men bytet är otroligt smärtfritt. Enkla komponentbyten förlänger sannolikt telefonens totala livstid markant eftersom fler användare är villiga att byta ut komponenter, istället för att köpa en ny telefon.

Möjligheten att reparera sin smartphone har begränsats i mycket stor utsträckning i hela elektronikbranschen men inte minst för smartphones under det senaste årtiondet. Fairphone 4 har en design som motverkar den trenden och ger ett unikt erbjudande till konsumenter med en produkt som är skapad för att ha en längre livstid och en mer hållbar syn på elektronik. Fairphone 4 har en stor konsumentfördel som inte ska underskattas.

Tjockare än de flesta

Nu tillbaka till vår mer traditionella granskning av hårdvaran. Kameran på baksidan består av två kameror, sensorer och LED-lampor. Kameramodulen sticker knappt ut eftersom telefonen har en påkostad tjocklek på 10,5 mm. Tjockleken är för övrigt märkbar. Vi är vana vid tunnare telefoner och Fairphone 4 känns helt klart tjock. Vi har inte testat den med ett skal men kan tänka oss att den känns väldigt klumpig med den extra tjocklek som ett skal ger. Den tåliga baksidan gör det möjligen enklare att använda telefonen utan skal. Lösningen på problemet med telefonens tjocklek kan med andra ord vara att inte använda ett skal.

Bakstycket är rundat längs sidorna för att möta metallramen som telefonen är konstruerad inom. Fairphone har valt återvunnen aluminium som material och har gjort det med en stor fördel: Fairphone 4 är den första modellen från tillverkaren som känns väl konstruerad i handen. Metallen ger konstruktionen en styvhet som ofta är reserverad för telefoner med betydligt dyrare komponenter.

Längs telefonens högra sida finns en på/av-knapp med en inbyggd fingeravtrycksläsare. Knappen är nedsänkt i metallramen och kan därför vara lite svår att känna sig fram till men den ger helt okej fysisk återkoppling. Läsaren är pålitlig och normalt kvick. Den kräver dock en bra inläsning av hela fingret på grund av sin avlånga design. Ovanför knappen finns också två volymknappar. De sticker ut, ger bra återkoppling och är praktiskt separerade för att vara enkla att använda.

Modern design, utan hörlursport

Längs ovansidan finns en sekundär mikrofon och samma sak gäller vänster sida. Undersidan bjuder på en till mikrofon, en högtalare och en USB C-port. Här finns alltså ingen hörlursport. Det är troligen en stor besvikelse för många användare, som gärna hade undvikit att ersätta väl fungerande trådbundna hörlurar med batteridrivna alternativ. Med det sagt säljer Fairphone en adapter som kan användas i USB C-porten.

Framsidan av Fairphone 4 har en 6,3 tum skärm med stora skärmramar. De är särskilt väl tilltagna längs både ovan- och underkanten. Det får Fairphone 4 att se ut som en telefon från 2017, snarare än 2021. Den droppformade flärpen har också fallit ur mode och känns numera föråldrad. Design handlar dock inte bara om vad som är ”inne”. En större skärm hade varit användbar, alternativt ett mindre yttermått med samma skärm. Fairphone har säkerligen flera tekniska utmaningar att ta hänsyn till men det är helt klart sant att det är tråkigt att köpa en relativt dyr smartphone år 2021 och stirra på en framsida som ser gammal ut från dag ett.

Ovanför skärmen finns en hörlur och högtalare. Här finns även ett flertal sensorer men ingen notislampa. LCD-skärmen har inte heller någon alltid-på-funktion. Det gör det dessvärre omöjligt att se laddningsstatus eller inkomna notiser utan att väcka skärmen.

Stäng

 

Skärm

Fairphone 4 är en unik produkt med en unik skärm som går att byta ut av användaren på fem minuter. Designen gör produkten svår att jämföra med konkurrenter i samma prisklass. Faktum är ändå att modellens skärm är dålig, även om den hade kostat hälften så mycket. Den 6,3 tum Full HD-upplösta LCD-skärmen har gott om detaljrikedom men lider av dålig svärta och låg maximal ljusstyrka. Färgåtergivningen är helt okej i det bästa skärmläget (Avancerat, Mättad) men utan stöd för varken 90 eller 120 Hz är den också långsammare än andra. Skärmen är ändå användbar och helt klart tillräcklig för många men dålig i jämförelse med även billiga konkurrenter.

 

Högtalare

Fairphone 4 har en högtalare på undersidan och en i hörluren. Tillsammans ger de bra stereoseparation när vi tittar på videos. Högtalarna erbjuder också ett klart mellanregister med gott om detaljer. De får dock problem på höga volymer, trots att högtalarna inte når de volymer som konkurrenterna gör. De saknar dessutom täckning bland lägre frekvenser, vilket gör att vi går miste om mycket när vi lyssnar på musik. Högtalarna funkar kort sagt helt okej för vissa typer av videos, podcasts och röstsamtal men de hade inte ens varit imponerande om de satt i en mobil som kostade hälften så mycket.

 

Batteri

Fairphone 4 har ett batteri som mäter 3 905 mAh. Det är mer än tillräckligt för en telefon med en relativt energisnål processor. Det ger normala användare två hela dagar användning och mer krävande användare runt 40 procents marginal efter en dag. Det är batteritid som ligger i linje med många konkurrenter i klassen. Telefonen har stöd för USB PD-laddning men den riktiga vinsten för krävande användare är det utbytbara batteriet. Ett extra batteri kostar drygt 300 kronor i skrivande stund. Det är ett billigt och enkelt sätt att snabbt dubblera batteritiden, utan att behöva krångla med laddare och sladdar. Fairphone inkluderar för övrigt ingen laddare i lådan, den måste köpas separat om du inte redan har en USB-laddare hemma. Det finns inget stöd för trådlös laddning.

 

Kamera

Fairphone 4 har en kamera som dessvärre är ganska dålig. Vi hade inte varit imponerade om den kostade hälften så mycket. Det största problemet är bildbehandlingen som ger tråkiga och mörka bilder i ljusa miljöer. När ljuset tryter saknas effektiv brusreducering, vilket ger bilder kraftigt brus, och vidvinkelkameran saknar skärpa. Detta är inte en kamera för dig som vill kunna ta bra eller tilltalande bilder.

Läs mer om kameran

Fairphone 4 har en ny kamera med en ny 48 MP-sensor som har optisk bildstabilisering. Stabiliseringen gör kameran till en ovanlig kombination, då en så avancerad funktion ofta kombineras med en mer påkostad sensor. Med en sensorstorlek på bara en halv tum, är det sannolikt en ganska enkel och billig sensor som används i Fairphone 4. Stabiliseringen kan ändå vara användbar i många situationer.

Detaljrik men tråkig

Huvudkameran presterar delvis bra i ljusa miljöer. Bilder har bra skärpa och detaljrikedom, trots att de skalas ner till tolv megapixel som standard. Brusreduceringen är dessvärre dålig, även i ljusa miljöer, och kamerans autoläge ger ofta mörka exponeringar. Konkurrenterna erbjuder bättre färgåtergivning, betydligt bättre kontrast och överlag ljusare bilder som vi tror att många föredrar. Bilder från Fairphone 4 ser kort sagt tråkiga ut, även om de erbjuder ganska bra detaljrikedom och ett acceptabelt dynamiskt omfång. Telefonens problem med fotografering beror med andra ord sannolikt främst på mjukvara.

I mörka miljöer hade vi hoppats att Fairphone skulle våga utnyttja sin optiska bildstabilisering för att förlänga slutartiden. Det gör den inte. Faktum är att den ofta väljer en kortare slutartid än konkurrenterna. Det ger en ganska dålig bild som har särskilt stora problem med brus. Bruset är kraftigt, både när det gäller mängd och typ. Fairphone verkar inte ens försöka brusreducera. Även betydligt billigare konkurrenter, såsom OnePlus Nord 2, ligger i en helt annan klass när det gäller fotografering i mörka miljöer.

Saknar skärpa

Fairphone 4 har en vidvinkelkamera med en 48 MP-sensor. Sensorn är möjligen av samma typ som i huvudkameran. Det är dessvärre ett stort slöseri. Vidvinkelkameran har nämligen ett dåligt objektiv som gör att skärpa saknas i stora delen av bilden. I kombination med bristande brusreducering är bilder från vidvinkelkameran dessvärre dåliga. Vidvinkelkameran är faktiskt så dåliga att vi hellre hade sett Fairphone satsa på en bättre huvudkamera och spara både resurser och utrymme från vidvinkelkameran.

Vid videoinspelning presterar Fairphone 4 helt okej. Den har stöd för 4K 30-p-inspelning men det bästa stabiliserade läget är begränsat till Full HD 30p. Vid handhållen inspelning föredrar vi därför det lågupplösta läget, eftersom video i 4K annars lätt blir otrevligt skakig.

Stäng

 

Mjukvara

Fairphone 4 har enkel, ren och snabb mjukvara. Den är riktigt bra och precis så som Android ska vara. Den kommer med ett löfte om uppdateringar i minst fyra år och förhoppningsvis i sex år. Säkerhetsuppdateringar erbjuds dock bara i två år. Det har vi svårt att förstå. Varför slutar säkerhet vara viktigt efter två år i en telefon som har hårdvarugaranti i fem år?!

Läs mer om mjukvaran

Vid lanseringen baseras Fairphone 4 på Android 11. Mjukvaran är enkel och avskalad. För det mesta är det Googles öppna version av operativsystemet, med Googles tjänster, som erbjuds. Mjukvaran inkluderar inga stora förändringar av varken design eller funktionalitet som gör den speciell för Fairphone. Mjukvaran är enkel men snabb. Animationer är även korta, vilket hjälper till för att göra att hela telefonen känns kvick.

Fairphone har lagt till ett fåtal funktioner. Eftersom Android fortfarande saknar ett ordentligt system för att styra skärminställningar, är det en funktion som Fairphone har lagt till. Med mjukvara från TCL Nxtvision går det att ”förbättra bildkontrast, skärpa och mörka detaljer automatiskt”. Det finns ett liknande läge för video och spel samt en inställning av ”skärmfärg”. Här finns Levande, Naturlig och Avancerat, där det sistnämnda erbjuder dynamisk vitbalans.

I övrigt finns nästan ingen annan mjukvara. Fairphone skickar med en liten app med användarhandbok och supportkontakt. Appen går inte att avinstallera eller inaktivera men är också den enda appen som vi skulle kunna beskriva som oönskad mjukvara.

Uppdateringar i fyra år

Mjukvaran i Fairphone 4 är inte särskilt speciell. Den är ren och enkel. Det kan visserligen vara ett försäljningsargument i sig men mjukvarustöd borde vara det bästa argumentet för Fairphones mjukvara. Fairphone är och borde delvis vara stolta över sin ambition för Fairphone 4:s mjukvara. Företaget utlovar uppdateringar till 2025 och möjligen till 2027, om det är tekniskt genomförbart. Fairphone har sedan tidigare visat att de är beredda att gå längre än de flesta när det gäller att uppdatera sina produkter. Det har gett företagets telefoner längre livstid och undvikit problem med att mjukvara har föråldrat fungerande hårdvara.

Löftet om långsiktigt stöd gör att Fairphone 4 sannolikt kommer att fungera med framtida applikationer och tjänster till högre grad än nästan någon annan mobil. Fairphone-uppdateringar ska nämligen inte bara inkludera säkerhetsfixar utan fullständiga uppdateringar av operativsystemet, vilket ger stöd för ny teknik. Medan företag såsom Xiaomi erbjuder upp till fyra år av säkerhetsuppdateringar, erbjuds bara tre år av plattformuppdateringar.

Stödet för uppdateringar ser inte identiskt ut under telefonens hela livstid. Under de två första åren kommer Fairphone att skicka ut månatliga säkerhetsuppdateringar. Därefter skickas säkerhetsuppdateringar ut kvartalsvis fram till 2025 eller 2027. Det är synd att Fairphone inte prioriterar användares säkerhet lika högt efter två år, som de gör under de två första åren. Eftersom kvartalsuppdateringar är ett krav för Googles eget Android Enterprise Recommended-program, ser vi ändå det som en acceptabel kompromiss mellan kostnader för Fairphone och säkerhet för användare.

 

Stäng

 

Prestanda och lagring

Fairphone 4 har ett Qualcomm Snapdragon 750G-chipset som erbjuder modern funktionalitet med relativt medioker prestanda. Kretsen presterar i klass med telefoner för nära halva priset. Kretsen är samtidigt tillräcklig för att driva vardagliga appar med bra fart och prestanda. Grafikkretsen är inte tillräcklig för många krävande spel. Vi kan kort sagt konstatera att telefonens prestanda är anpassad efter en användare med relativt låga krav. Vi tror samtidigt att den är tillräcklig för att vara användbar i många år framöver. Basmodellen av Fairphone 4 har 6 GB RAM, medan det finns en version med 8 GB RAM. 8 GB är inte nödvändigt för Android i dag men om du ser fram emot att använda Fairphone 4 i fem år framöver, kan 8 GB vara en bra investering. Då uppgraderas även lagringsutrymmet från 128 till 256 GB, även om det också finns en microSD-kortläsare.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,3 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 340
Storlek 162 × 75,5 × 10,5 mm
Vikt 225 gram
Kamera 48 MP, 48 MP, ToF
Främre kamera 25 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.1
Trådlös laddning Nej
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP54
Processor Qualcomm Snapdragon 750G, 2,2 GHz
Lagring 128, 256 GB
RAM 6, 8 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 905 mAh
Utbytbart batteri Ja
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Ja
Reparerbarhetsbetyg, av 10 9,2
Demonteringsbetyg, av 20 19

 

Uppdatering: Artikeln uppdaterades med rättelse om mjukvaruuppdateringar. Läs mer här. (2021-10-29 12:00)

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 3 =